torsdag 12 juli 2012



Pilotkommuner för service på landsbygden på facebook...

Tretton kommuner/kommungrupperingar är nu utvalda att ingå i satsningen "pilotkommuner för serviceutveckling". En startkonferens ägde rum i Stockholm 13 juni.

Utvalda pilotkommuner är:
Kalmar (Södermöre kommundelsnämnd)
Sorsele
Arjeplog
Norsjö/Malå/Skellefteå (tre kommuner i samverkan)
Lindesberg
Munkedal
Härjedalen
Ludvika
Torsby
Sunne
Eda
Uppvidinge
Ydre

Förutom dessa pilotkommuner ingår ytterligare fem kommuner som ambassadörer:

Kristianstad
Linköping
Boden
Örnsköldsvik
Borgholm

Under 2012-2014 genomförs en ny satsning där ett antal kommuner får möjlighet att arbeta konkret med samordnade servicelösningar. Insatsen omfattar 15 miljoner kronor och riktas till kommuner med serviceglesa områden i gles- och landsbygder. De utvalda kommunerna kommer att arbeta aktivt på hemmaplan, men ska samtidigt fungera som ambassadörer och sprida erfarenheter och goda exempel till andra kommuner, till berörda myndigheter och till regeringen.

Varför pilotkommuner?

Företag är beroende av viss service för att kunna bedriva verksamhet. Medborgare behöver service för att kunna bo och trivas på en plats. Tillgång till kommersiell och offentlig service är grundläggande för en kommuns attraktivitet och för näringslivets utveckling.

För företag i serviceglesa områden är bristen på fungerande service, eller i sämsta fall frånvaro av service, en starkt tillväxtbegränsande faktor. Frånvaron av service kan leda till nedläggning av företag, och försvåra etablering av nya företag. Ett tydligt exempel är besöksnäringen som växer, inte minst i gles- och landsbygder. Där är en bibehållen och utvecklad service en förutsättning för expansion och utveckling. Sambandet kan uttryckas som att utan service inga företag och utan företag ingen service.
Tillväxtverket anser att kommunerna har en nyckelroll när det gäller att hitta lokala servicelösningar som är hållbara över tid. Utifrån sitt ansvar för kärnverksamheter som vård, skola och omsorg tror vi också att kommunerna har mycket att vinna på att både den kommersiella och offentliga servicen fungerar.
För att lyckas krävs samverkan mellan både privata, offentliga och ideella aktörer — och inte minst otraditionella lösningar och nytänkande. Utvalda kommuner kommer att få såväl ekonomiskt som kompetensmässigt stöd för att arbeta konkret och långsiktigt med dessa frågor.

Läs mer på Tillväxtverkets hemsida här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar