onsdag 28 april 2010

Lokal handlingsplan för Vedevåg



Lokal handlingsplan för Vedevåg…

Planen är framtagen av en grupp bestående av representanter för ortens föreningsliv, företag och andra intressegrupper. Gruppen har en bra sammansättning vad det gäller ålder och fördelning mellan könen. Arbetet har föregåtts av ett antal möten och diskussioner. Positiva kontakter har bland annat tagits med företag på orten, Lindesbergs kommun, Linde bergslags församling, Leader Bergslagen, Länsstyrelsen och Axfood. Under december 2009 hölls också ett välbesökt och positivt informationsmöte för allmänheten i Teatern i Vedevåg.

Vedevåg - historia

Ortens historia går många hundra år bakåt i tiden och sammanfaller mycket väl med den industriella utvecklingen på orten. Även om människor långt tidigare bott inom området och ägnat sig åt enkelt jordbruk så kan man troligen anse att orten fick sin tillblivelse under 1300-talet.

Genom sin belägenhet utefter Arbogaån blev orten tidigt en industriort. Ån var både transportmedel och kraftgivare, via vattenhjul till järnhanteringen. Namnet Wedevåg betyder "skogssjön" och syftar på Vedevågssjön. Den industriella utvecklingen startade genom att man i blästerugn smälte den järnmalm som erhölls från gruvorna längre norrut i socknen. I anslutning till ugnen fanns också en osmundssmedja där järnet färskades till osmund, vilket sedan lätt kunde vidaretransporteras långa sträckor kluvet på hästsadeln.

Från denna enkla början har orten genom århundraden utvecklats, som typisk bruksort och varit helt beroende av Wedevågs Bruk, som från 1500- talet varit en dominerande arbetsgivare och styrande avseende ortens utveckling. Olika bruksägare har varit olika offensiva i form av satsningar och investeringar. Vissa har varit mera teologiskt eller filosofiskt orienterade och detta har då präglat den tidens satsningar.

Vedevåg - resurser och styrka idag

Orten har ett utmärkt geografiskt läge -i hjärtat av Bergslagen, strax norr om Örebro och mitt emellan Stockholm och Oslo. Vi kan genom otroliga naturresurser och det stora utbudet av skog, mark och vatten erbjuda möjligheten till bär och svampplockning, fina fiskevatten, båt- och kanotleder samt bad vid vår fint belägna badplats.

Idag finns två anrika företag och ett flertal mindre företag etablerade på orten och utrymme finns för fler och nya företag. Här finns tillgång till bra och prisvärt boende i form av lägenheter och småhus/villor samt naturskön tomtmark för nybyggnation.

För våra barn kan vi erbjuda en fin daghemsmiljö och en totalrenoverad skola med undervisning från förskolan till och med årskurs sex. På Mosebacke-hemmet erbjuds boende och vård för våra äldre invånare.

Vedevåg har ett brett och aktivt föreningsliv där varierande aktiviteter för intresserade erbjuds, från barn till pensionärer. Ortens företag och föreningsliv genomför i samverkan uppskattade Valborgs- och Midsommarfiranden för allmänheten. Vid norra infarten till Vedevåg tronar vår fina åttakantiga kyrka, med närbeläget församlingshem.

Möjlighet att hyra lokaler för varierande ändamål finns i Vedevågs Teater, i Lillölogen, i församlingshemmet, på idrottsplatsen Smedvallen, i Högstaboda gamla skola, vid sjönära Sommarro och i Vedevågs skola.

Närservice inkluderar f.n. bensinmack och en pizzeria. Sedan hösten 2009 erbjuds företag och villaägare bredband via fiberoptiska kablar. Sist men inte minst så planeras en ny tåganslutning i Vedevåg som förkortar restiden till Örebro till 20 minuter.

Vedevåg -svagheter

Orten Vedevåg måste marknadsföras både internt och externt! Alla ortens invånare måste inse vikten av att alla goda krafter drar åt samma håll. Utåt måste ortens attraktivitet kraftigt förbättras. Samarbetet mellan kommunen och dess företrädare, å ena sidan, och Vedevåg, dess invånare, företagare och organisationer, å andra sidan, måste utvecklas.

Den lokala servicen måste förbättras. Ett acceptabelt affärsutbud, med bl.a. daglig- och apoteksvaror, måste tillkomma. Befintliga industrier har successivt erbjudit allt färre arbetsplatser. Denna trend måste brytas. ,

Ortens sport- och fritidsanläggningar, behöver upprustas. Den i grunden vackra, sjönära, lantliga miljön behöver en "finputsning" och centralt belägna fastigheter behöver en "ansiktslyftning" – allt för att förbättra ortens attraktionskraft.

Kollektiva transporter måste förbättras, med bättre/snabbare kommunikationer och högre turtäthet.

Vedevåg - våra närmaste planer

Vi har bland annat tagit del av kommunens sammanställning för Vedevåg och statistiska centralbyråns lokalekonomiska analys (LEA) från 2008. Av den framgår att samhället Vedevåg har:

• Ca 325 hushåll.

• Totalt 680 boende personer.

• Ytterligare 150-200 hushåll i kringliggande områden.

Enligt våra beräkningar och efter de kalkyler som gjorts så skall det gå att driva en livskraftig dagligvarubutik i Vedevåg. Här finns långt framskridna planer på en "Handlarn"- butik, en närbutik enligt Axfood koncept. Bra stöttning och uppbackning ges av Axfood. Med en bra och modern dagligvarubutik, belägen invid befintlig Pizzeria, har första steget tagits mot att återskapa en slags centrummiljö med god lokal service.

Den f.d. ICA-fastigheten måste, om den skall finnas kvar som affärs-/ bostadsfastighet, ges ett nytt och bra användningsområde. Dessutom måste fastigheten upprustas. Det är viktigt att denna fastighet, som ligger direkt utefter väg 249 och som är ett blickfång för alla trafikanter hålls i ett fräscht och attraktivt skick.

Den lokala industrin samverkar med kommunen för att de kollektiva transportmöjligheterna så snart som möjligt skall förbättras. En ny tåganslutning i Vedevåg planeras från 2011/12, vilket förkortar restiden till Örebro till 20 minuter.

Stora ansträngningar måste göras för att skapa flera arbetstillfällen, såväl vid befintliga arbetsställen som genom nyetableringar.

Även här måste ett nära och aktivt samarbete ske mellan näringslivsföreträdare på orten och kommunens representanter.


Vedevåg - våra närmaste planer, fortsättning

Den kommunala servicen, med bl.a. äldreboendet Mosebacke, är viktig och får ej försämras. Den kommunala servicen är även viktig i andra sammanhang, så som:

• Sportanläggningar

• Fritidsanläggningar

• Badplatser

• Lekplatser

Mötesplats i centrum

Utformningen av denna service måste diskuteras och fastläggas. Den service som ges av kyrkan i Vedevåg är också mycket viktig. Kyrkans verksamheter omfattar gudstjänster, viss barnverksamhet och öppet hus-aktiviteter. Även denna verksamhet bör kunna utvecklas i omfattning och innehåll.

Många besöker vår fina badplats vid Vedevågssjön. Badplatsen kan göras ännu attraktivare, men måste först upprustas, under våren 2010.

En välkomstskylt bör tillkomma vid varje infart till Vedevåg, längs väg 249.

En hemsida för samhället med allt från information om samhället, aktiviteter till samhällsservice. Hemsidan ska vara till nytta för såväl boende som gästande, och även vara ansiktet utåt på internet! www.vedevag.com

Vedevåg - visioner och mål för framtiden

Vi ser i framtiden ett levande centrum kring det nya butiksområdet. Under sommarperioden kan minigolf & boulebana och enklare uteservering vara ett positivt inslag. I butiksfastigheten finns också möjligheter att hyra/utnyttja mindre lokaler för etablering av annan verksamhet.

För att möjliggöra tillgängligheten för lastbilar och bussar bör parkeringsfickor iordningställas i båda körriktningar, utefter väg 249.

Ortens sport- och fritidsanläggningar, med fokus på Smedvallen och dess olika aktivitetsmöjligheter, behöver en upprustning.

Kyrkans verksamhet i Vedevåg behöver expandera och omfatta mera aktiviteter för daglediga, öppna aktiviteter – som körsång och hobbyaktiviteter – samt utökat diakonalt arbete för sjuka och äldre.

Miljön omkring genomfarten, väg 249, behöver en uppsnyggning. Alla som kör in i Vedevåg skall känna sig välkomna.

Ett första steg är att genomföra en bättre och attraktivare skyltning av orten och dess olika verksamheter.

Grönområden runt vägen måste snyggas upp och sedan hållas i ett vårdat skick.

Strandytorna kring Arbogaåns båda armar bör röjas/gallras för att bli mera tillgängliga och attraktiva för fritidsfiskare och flanörer. Samma sak kan gälla för en kulturstig vid Lillön/ Lillölogen.

Generellt måste en höjning ske av attraktionskraften för orten Vedevågallt för att öka inflyttningen och få hit flera företag.

I Vedevåg bygger vi framtiden med vår historia som bas. Vi blandar våra erfarenheter och kunskaper - från såväl organisationer och företag som svenskar och invandrare. I detta gränsöverskridande möte skapas möjligheter till ett nytt Vedevåg, utifrån visionen

" Idyllen i Bergslagen – med närhet, omtanke, vilja och framtidstro".

* Denna handlingsplan skall också vara ett underlag för det kommande arbetet med en ny översiktsplan och för det därav följande fördjupningsarbetet (FÖP)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar