måndag 26 april 2010

Uskenbygden…

Foto Silke Frank

Bygden runt sjön Usken ligger där Nora och Linde gamla bergslager möttes. Trakten har präglats av bergsbruket och förutsättningarna finns här: malmen, vattnet, skogen och kalken.

Uskenbygden omfattas av byarna Öskebohyttan, Garphyttan, Uskaboda, Mårdshyttan, Siggeboda, Siggebohyttan och Öskevik. Som framgår av flera av ortsnamnen hade byarna sin uppkomst i hyttverksamheten som förr fanns runt sjön.

Bergsmännen lade ner en stor del av sitt arbete i malmbrytningen, kolningen och järn- silver- eller kopparframställningen. I skogarna finns fortfarande mängder av kolbottnar, gruvhål och kalkstensbrott. I byarna finns rester av hyttor, smedjor och annan bebyggelse från den tiden. Men bergsmansgårdarna runt Usken hade också omfattande jordbruk. Än idag upplever resenärer på Tre Sjöars Väg mellan Nora och Fanthyttan, eller på vägen från Lindesberg Uskenbygden som en naturskön trakt. Med sina öppna ängar, odlade åkrar och lundar med lövträd är Uskenbygden en välkomnande kontrast till omgivande vida granskogarna. Än finns där byarna med många vackra hus och gamla gårdar. Den mest kända är den unika Bergsmansgården i Siggebohyttan där människor från när och fjärran sedan generationer besökt julmarknaden, firat midsommar eller hållit privata tillställningar.

Utvecklingsplan för Uskenbygden

Syftet med Utvecklingsplanen för Uskenbygden är att underlätta för människorna att bo kvar i sin vackra bygd. Planen ska vara åtgärdsinriktad och visionärt. Den ska vara bred och omfatta tillräckligt många delområden så att alla i bygden kan känna att också deras situation omfattas av planen.

Arbetet med Utvecklingsplanen för Uskenbygden sker på två nivåer:

1. Utvecklingsplan – en långsiktig vision om utvecklingen i bygden: Denna nivå har en horisont på 5 – 10 år eller mer. Den begränsas inte av praktiska eller tekniska restriktioner och omfatta en mångfald delområden och aspekter. Planen revideras och uppdateras vartannat år.

2. Handlingsplan – en kortsiktigplan det närmaste året: Med utvecklingsplanen som bas, görs en handlingsplan för det närmaste året. Handlingsplanen omfattar de mest prioriterade åtgärderna/aktiviterna samt t ex förslag som låter sig genomföras med egna resurser.

En första version av Utvecklingsplanen för Uskenbygden är klar i slutet av maj 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar