måndag 26 april 2010

Möte med interimsstyrelsen för Fellingsbro Socken råd...


Möte med interimsstyrelsen för Fellingsbro Socken råd den 9 April kl 18,00 till 22,00.


Hemma hos Maria Andersson och deras Toije Gård.

Mötet började med att Maria gav oss en rundvandring och sedan bjöds vi på fika i denna underbara miljö.

Annas hus på Toije gård…


I Annas hus kan du bo som Bed & Breakfast-gäst. Du sover mellan handmanglade spetslakan i något av våra fyra personligt inredda sovrum och äter en rejäl lantfrukost i det ljusa köket. Priset är 350 kr per person och natt, med 50 kronors tillägg för enkelrum. Barn mellan 3 och 15 år betalar 150 kronor.

Du kan också hyra huset för självhushåll. Då har du med dig egna sängkläder och handdukar och svarar för egen matlagning och städning efter vistelsen. Priset är 4 500 kr per vecka. Huset lämpar sig utmärkt för två familjer som semestrar tillsammans.

Annas hus kanske egentligen borde heta Fridas hus. Frida var en flicka som växte upp på den gamla släktgården i byn Toije-Läbbesta i slutet av 1800-talet.

Frida gifte sig så småningom med drängen Anders. För att det unga paret skulle ha någonstans att bo, byggde Fridas föräldrar hela detta storståtliga hus i början av förra seklet. Tillsammans skulle de bo och arbeta på gården.

Men innan Frida och Anders hann flytta in, dog föräldrarna hastigt och de unga tu bodde kvar i Fridas föräldrahem, som ligger strax intill. De fick dottern Anna, som växte upp på gården som ensamt barn. I vuxen ålder tog hon hand om sina åldrande föräldrar, gifte sig aldrig utan blev kvar på gården.

Huset som byggts åt Annas mor förblev tomt. På somrarna öppnades det för semestrande släktingar, men beboddes aldrig permanent.

När Anna avled i slutet av 1970-talet, såldes gården och allt lösöre gick på auktion, en händelse som folk fortfarande talar om i bygden. Huset tömdes och började gradvis förfalla.

År 1991 köpte Per Andersson gården och 1995 gifte han sig med Maria. Efter några års fundeingar och tvekan började vi försiktigt rusta huset. Glasverandan som börjat ruttna var första steget. Sedan följde renoveringsinsatser under ganska många år, i mån av tid och pengar.

Den 6 juni 2006 invigdes det nyrenoverade huset i närvaro av glada vänner, släktingar och grannar. Efter hundra års törnrosasömn har huset nu väckts till liv och många gäster har njutit av husets speciella atmosfär och karaktär.

De är tacksamma till Anna som ensam förvaltade gården under så många år och som lät huset stå kvar i sitt ursprungliga vackra skick. Det är därför naturligt att huset fått namnet Annas hus.

Dagordning för mötet:

  1. Christer Kallin Landsbygdsutvecklare i Lindesbergs kommun ger input.
  2. Erfarenheter från FFF.
  3. Namn på föreningen.
  4. Organisationsform för föreningen.
  5. Arbetsområden och arbetsfördelning för interimsstyrelsen.
  6. Tid för ordinarie årsmöte.
  7. Ingående styrelsemedlemmar.
  8. Övriga frågor.

Punkt 1

Christer Kallin Landsbygdsutvecklare i Lindesbergs kommun ger input.

Christer upplyser om möjligheterna och vikten av en lokal handlingsplan som ger föreningen legitimitet samt möjlighet att företräda hela det funktionella området. Denna förankring ger tyngd åt föreningen och bygden dels genom att skapa en vi känsla samt ett uttryck om vad bygden vill vilket är ett starkt dokument att bifoga vid eventuella projektansökningar.

Därefter informerades om kommunens landsbygdsmedel och kravet för att kunna göra bara projektansökningar är att man gjort en lokal handlingsplan. En kopia på handlingarna överlämnades.

En diskussion kring hur och vad en lokal handlingsplan bör innehålla togs och kom fram till att den bör innehålla:

En bakgrund som beskriver historien samt en analys av dags läget och behovet för bygden.


Sedan en vision om hur man vill vara med och skapa framtiden för bygden. En kopia på utvecklingsstrategin överlämnades.

Statistik samt en LEA analys eller liknande bör ingå som kommunen kan tillhandahålla.

En genomgång av översiktsplanen bör göras där man behandlar behoven av kommunikation som tåg buss etc, infrastruktur, data/tele kommunikation samt se över attraktiva tomter med vy kring vatten etc. och en inventering av företag och föreningar, kommunens register överlämnades.

Möjligheter till mallar samt hjälp med processen vid möten och dokumentation kan fås av kommunen. Bilder runt Fellingsbro kommer att överlämnas för att ge mallarna en mer identitet av Fellingsbro.

Punkt 2

Erfarenheter från FFF.

FFF var skapad för en avsaknad av en kommundelsnämnd med utvecklade sig till att vara en förening som arrangerade olika saker i bygden. Det finnes en hel del avtal och åtagande som man inte är säker på att man vill överta. Men man vill mer noga kolla upp detta och återkomma om detta. Ett alternativ skulle vara att behålla föreningen som en arrangörs förening.

Punkt 3

Namn på föreningen.

En diskussion om namnet Fellingsbro Socken råd togs och en klar viljeyttring togs mot att ändra detta till något annat. Det namn som fick fotfäste var " Fokus Fellingsbro" och Maria tog på sig tillsammans med en kompis att ta fram en logotyp samt en devis. Detta för att kunna nå igenom mediebruset och göra ett avtryck för bygdens funktionella område.

Punkt 4

Organisationsform för föreningen.

En diskussion kring formen ideellförening samt ekonomiskförening togs. Man vill fortsätta dialogen kring detta med såg fördelar med att starta som Ideellförening och övergå till ekonomiskförening om behov av detta skulle uppstå. Vid ideellförening skulle alla som bor i det funktionella området vara medlem och i sådant fall inneha en röst. Det skulle säkerhetskälla möjligheten till demokratiska beslut samt en genuin legitimitet för bygden.

Punkt 5

Arbetsområden och arbetsfördelning för interimsstyrelsen.

En lista på behov av inhämtande av information och skapande av brödtext skapades och fördelades mellan de ledamöter som sitter i interimsstyrelsen samt att Christer inhämtar den statistik som kommunen kan bistå med.

Punkt 6

Tid för ordinarie årsmöte.

Efter dialog kom man fram till att det viktigaste var att prioritera framtagandet av den lokala handlingsplanen. Detta innebär att man skjuter på detta beslut tills man vet när det slutliga visionsarbetet skall äga rum och samordnar årsmötet med detta.

Punkt 7

Ingående styrelsemedlemmar.

Lars-Johan Merin samt Anna Wilhelmsson har hoppat av styrelsen flera namn diskuterades som ersättare och man tar kontakt med dessa.

Punkt 8

Övriga frågor

Några av de frågor och insatsområden som man diskuterats på orten var:

Rese Centrum

Hundrastningsställe

Café

Kiosken/Pressbyrån

Tåg förbindelse

Sop återvinningsstationens placering

Belysning vid refug

Företagarfrukostar även i Fellingsbro en företagarförening finnes.

Man har för avsikt att marknadsföra framtagandet av den lokala handlingsplanen vid bil träffen på orten den 1 maj. Till detta behövs tryckta A4 300 stycken, A5 500 stycken, A3 10 stycken samt 5 stycken inplastade A4 med instruktioner.

Dessa dokument skall även användas när man besöker de närliggande mindre orterna för att skapa en visionsplan/handlingsplan för dessa bygder som skall ingå i "Fokus Fellingsbro". Där Christer Kallin kommer att deltaga vid behov av detta.

Den färdiga lokala handlingsplanen för det funktionella området skall vara klart i augusti/september där även projektskrivning för förverkligande av framtida visioner ingår. Ett utkast skall vara klart i slutet av juni.

Betydelsen av att få med så mycket som möjligt i det tematiska tillägget i översiktsplanen belystes och då möjligheten till att få en budget kopplad till delar av sin vision.

Nästa möte för avstämning och vidare diskussioner sker den 21 April kl 19,00 i Fellingsbro centrum. Ytterligare information meddelas via e-post.

Med vänlighälsning

Christer Kallin
Landsbygdsutvecklare

Lindesberg kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar